Τί προβλέπει η μελέτη του Δήμου για το πάρκο Γεωργιάδη – Αντιδρούν οι πολίτες

Ανακοίνωση εξέδωσαν πολίτες που υπογράφουν ως  ‘Οι φυλές  του πάρκου’, μέσω της οποίας απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή σε συνέλευση για το θέμα της “αναβάθμισης” του πάρκου Γεωργιάδη, που ο Δήμος Ηρακλείου έχει στα σκαριά.

Δείτε: “Όχι σε άλλη μία μελέτη αναβάθμισης”: Επείγουσα συνέλευση για το πάρκο Γεωργιάδη

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο πάρκο Γεωργιάδη.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Το πάρκο Γεωργιάδη απειλείται για ακόμη μια φορά από τα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου και μαζί του απειλούμαστε κι εμείς.

Πριν εφτά χρόνια μελετούσαν να το κάνουν πάρκινγκ, τώρα έχουν ήδη εγκρίνει μελέτη για την αναβάθμισή του.  Η «αναβάθμιση» του πάρκου –
προυπολογισμού 1.000.000 ευρώ – θα αλλάξει καθολικά τον χαρακτήρα του, δίνοντας προτεραιότητα στη χαμηλή βλάστηση κι απειλώντας την ύπαρξη των μεγάλων δένδρων, μιας και «Στη σημερινή του μορφή είναι ένας χώρος με πολλά μεγάλα δένδρα και λίγους θάμνους, που φαίνεται άδειο κατά την είσοδο του επισκέπτη στο χώρο. Κυριαρχεί το πράσινο χρώμα , ενώ δεν υπάρχει χρώμα από φυλλώματα διαφόρων αποχρώσεων και από άνθη»(τεχνική έκθεση πρασίνου-σελ.3)

Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει εκρίζωση όλης της βλάστησης, δένδρων και φυτών, που γειτνιάζουν στο ενετικό τείχος για την ανάδειξή του, φύτευση χιλιάδων εποχιακών φυτών και χλοοτάπητα κάτω από τις φυλλωσιές των μεγάλων δένδρων, δημιουργία βραχόκηπων, κλάδεμα των θάμνων που περιγράφουν τα παρτέρια στο μισό μέτρο και δυνατότητα κλαδέματος ή κοπής
93 μεγάλων δένδρων ύψους 8-16μ. Τσιμέντα κι άσφαλτος θα αντικατασταθούν από μοντέρνο τσιμέντο, οι ρίζες δένδρων που ενοχλούν την τσιμεντόστρωση θα κοπούν, οι κάδοι απορριμάτων θα αλλαχθούν και θα φυτέψουν τραπεζοπάγκους  κι ένα ηλιακό ρολόι αξίας 10.000 ευρώ.

Ανάλογες παρεμβάσεις «αναβάθμισης» έχουμε δει πολλές φορές σ’αυτήν την πόλη. Κάποιες από αυτές, όσο και να περνούν τα χρόνια, μένουν αξέχαστες για τις αστοχίες τους, (κατασκευαστικά, αισθητικά, βίαιη αλλαγή χρήσης) όπως της πλατείας Ελευθερίας και πιο πρόσφατα αυτή της πλατείας Κορνάρου. Κι αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε το πάρκο και να αποτρέψουμε την καταστροφή του.

Το πάρκο Γεωργιάδη για τους ανθρώπους αυτής της πόλης ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ο μοναδικός φυσικός χώρος που καταφεύγουν καθημερινά για να πάρουν μιαν ανάσα οξυγόνου και δροσιάς. Ο δημόσιος χώρος που έλκονται αβίαστα για να ξεκουραστούν από τον εξαντλητικό ρυθμό της ζωής τους – έστω και για λίγο –  μακριά από τη φασαρία των δρόμων και των αυτοκινήτων, κάτω από την παρουσία των μεγάλων δένδρων. Είναι η μόνη επιλογή για τους περιπάτους των σχολείων του κέντρου και των οικογενειών με μικρά παιδιά, που αναζητούν ανοιχτό κι ασφαλές μέρος για παιχνίδι και ανάπαυση.

Για μας, όμως, το πάρκο Γεωργιάδη είναι και κάτι ακόμα. Είναι ο ζωτικός μας χώρος στην πόλη, ο χώρος ο πιο κοντινός στη φύση, που μας δέχεται απλά για να συναντηθούμε και να δημιουργήσουμε.  Το μέρος που τα τσιμέντα και τα φώτα της πόλης δεν μας πληγώνουν και τα πουλιά
(νανόμπουφοι, κοκκινολαίμηδες, κοτσύφια, σπουργίτια κ.α.) στις φυλλωσιές των δένδρων μας θυμίζουν πώς είναι η Ζωή. Δεν είναι τυχαίο, που για μια δεκαετία και πλέον οι δράσεις μας, τα φεστιβάλ και οι γιορτές μας φιλοξενούνται σε αυτό το πάρκο. Και ούτε είναι παράξενο, που το πάρκο με τις κοινότητες των δένδρων και των πουλιών του, είναι πια κομμάτι μας κι αρνούμαστε να το αφήσουμε στα χέρια του Δήμου και των εργολάβων.

Κάποια σημεία του πάρκου είναι η αλήθεια πως χρειάζονται φροντίδα, βελτίωση ή ακόμη κι αλλαγή. Δεν πιστεύουμε όμως, πως αυτό είναι απόφαση του Δήμου – που ευθύνεται για την  πρότερη εικόνα παραίτησής του – των εργολάβων, ή όποιων άλλων δεν το ζουν. Αρμόδια για μας να αποφασίσει είναι μονάχα η κοινότητα των ανθρώπων, που νοιάζεται για το πάρκο, το ζει σχεδόν καθημερινά και που κομμάτι της πριν από  περίπου 15 χρόνια, το μεταμόρφωσε από αφιλόξενο κι απρόσιτο που ήταν, σε αυτό που είναι σήμερα.

Το πάρκο Γεωργιάδη θα φροντίσουμε να παραμείνει ελεύθερο και ζωντανό, όπως επιθυμούμε να ’μαστε κι εμείς. Είναι το μοναδικό στο Ηράκλειο και θα το υπερασπιστούμε. Και κοντά σε αυτό, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ξανά δημόσιους χώρους ελεύθερους από την εμπορευματοποίηση του Δήμου και των πελατών του. Επιδίωξή μας είναι η συντονισμένη δράση με όλες τις ομάδες, συλλογικότητες και πρόσωπα που νοιάζονται για αυτό το ζήτημα και που έχουν την διάθεση να συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του πάρκου Γεωργιάδη μέσα από ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Σας καλούμε λοιπόν σε συνέλευση στο πάρκο Γεωργιάδη την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας για την υπεράσπιση του πάρκου.

Συντροφικά,

Οι φυλές  του πάρκου

Δείτε αναλυτικά τη σχετική μελέτη που έχει δοθεί στη δημοσιότητα

Διαγωνισμός για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση πάρκου Γεωργιάδη»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

«Περιβαλλοντική αναβάθμιση πάρκου “Γεωργιάδη”»

Αντικείμενο τoυ έργου είναι η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, καταλαμβάνει έκταση 14,42 στρέμματα και περικλείεται από την Λεωφόρο Δημοκρατίας (βόρεια και ανατολικά), την Λεωφόρο Χαριλάου Τρικούπη (νότια) και το Ενετικό τείχος (δυτικά)

Εκτιμώμενη συνολική αξία: 806.451,61 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ

Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών: 13/11/2017, ημέρα Δευτέρα Ώρα λήξης της υποβολής προσφορών ορίζεται η 13.00 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί